Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 30/11/2017
20:00 - 21:30

Locatie
NME ruimte in boerderij de Voorheuvel

Categorieën Geen Categorieën


Dwergen op de rug van reuzen

Een prachtige lezing door Wiert Nieuman op donderdag 30 november 2017, 20.00 uur, in het NME-centrum in Houten (Keercamp 13).

Als plantenliefhebber raak je diep onder de indruk als je voor de eerste keer in de Alpen komt. Op die majestueuze bergen van soms kilometers hoog staan planten waarvoor je diep door de knieën moet om ze te kunnen bestuderen. Mooi, fascinerend, indrukwekkend.

Gedurende een groot deel van mijn werkzame leven was ik hoofd van de rotstuin van de Botanische Tuinen in Utrecht. Dagelijks was ik met rots- en alpenplanten bezig en steeds weer verbaasde ik me over de vele aanpassingen die dergelijke planten hebben om zich in de bergen te kunnen handhaven. Ik ontdekte dat die planten daar niet groeien in een bar klimaat, maar dat ze juist daar kunnen groeien omdat het klimaat voor hen geschikt is.

Als je regelmatig als plantenkenner naar de Alpen gaat, leer je steeds meer waar je op moet letten als je aparte planten wilt vinden. Je moet eerst het zoekbeeld helder krijgen en dan vind je soorten waaraan de toeristen voorbij lopen. Al vanaf 2000 ga ik ieder jaar met een groep naar de Alpen om ze dat zoekbeeld bij te brengen. Wat is het een heerlijk gevoel als je ze voor het eerst kunt laten kennismaken met bijvoorbeeld Linnaea borealis, Botrychium lunaria of Listera cordata.  Een voorbeeld: Ik liep eens met een groep in de Alpen en vertelde hun dat ze Linnaea borealis zouden kunnen vinden tijdens de wandeling van een klein uur. Wat bleek? Niemand vond deze plant! Pas toen ik er eentje aanwees, zag men ze overal staan.

Al deze en nog veel meer planten zullen in mijn lezing voorbij komen. Het gaat daarbij niet alleen om het mooie en bijzondere van deze planten, maar ook om de habitat waarin ze groeien. Pas dan krijg je oog voor het geheel en gaat de plantenwereld van de Alpen nog meer voor je spreken.

Wiert Nieuman

Aanmelden is verplicht en gaat via de agenda, klik hier.