Geschiedenis
(bron: Stadsarchief Amsterdam, geheugenvanwest.nl)
Het robuuste pand aan de Bellamystraat 91/93 is oorspronkelijk gebouwd als diamantslijperij. Op 22 augustus 1865 werd er een verzoek ingediend bij de burgemeester van Nieuwer Amstel om een gebouw neer te zetten aan het Tuinpad, wat tot dan toe een agrarisch pad was. Eind 1866 is de bouw klaar, waarschijnlijk was de opdrachtgever de heer Petrus de Voys, eerste eigenaar van het pand. Een van de voorwaarden voor het mogen bouwen in Amsterdam, was dat de bouwgrond hoger moest liggen dan de omliggende polder. Daarom werd voor de bouw de kavel opgehoogd zodat deze hoger lag dan het naastgelegen maaiveld. In 1887 Wordt de sloot langs het Tuinpad gedempt en omgedoopt tot Nieuwe weteringstraat. In 1896 wordt het gebied bij Amsterdam gevoegd en krijgt de staart zijn de huidige naam Bellamystraat.
Chocoladefabriek
Caspar Flick richtte zijn chocoladefabriek in 1745 op aan de Nes in Amsterdam. Na zijn overlijden in 1780 wordt het bedrijf onder de naam Erven Caspar Flick & Co overgenomen voor Jan de Dekker. Een kleine eeuw later verhuist de fabriek in 1897 naar het pand aan de Bellamystraat en blijft daar tot 1923 chocolade Flickjes maken. In 1924 fuseert het bedrijf met Franken & Co uit Koog aan de Zaan en verdwijnt uit hun fabriekspand. De ronde bolle chocolade flickjes bestaan nog steeds: nu onder de naam pastilles van Droste.
Brand
Het pand gaat in 1927 over naar N.V.De jonge Caspar, een naam die nu nog steeds vermeld staat op de aanbouw in de Bellamystraat. De N.V> verhuurt het pand in delen aan nieuwe bedrijven. Op de begane grond komen twee bakkerijen met ovens, de eerste etage wordt gebruikt door Meubelfabriek van Van Soest.
De Machinale breierij van Woestman beslaat de tweede etage en meubelfabriek Jacobs huurt de bovenste etage.
In 1931 is er op de eerste verdieping bij Meubelfabriek Van Soest een grote brand die veel schade aanricht. Na de brand trekt Fa Stampwerk in de begane grond en produceert hier knopen voor onder andere legerkleding. De reclame van dit bedrijf staat tot op heden nog op de gevel. Tot 1976 bood het pand ook nog ruimte aan de Familie Lens die poppenkleertjes maakt.
Stichting Jan de Waal Gz
De panden aan de Bellamystraat 91/93 vallen sinds 1976 onder de Stichting en sindsdien zitten er glaskunstenaars in de achterkant van het pand. Ook bevindt zich een meubelwinkel in het gebouw en zijn er enkele appartementen.